![](/media/lib/96/n-umiejscowienie-watroby-3960c97d87702338f8d1d2c40486cf67.jpg)
Kwasy występujące naturalnie w organizmie wspomagają regenerację narządów
1 sierpnia 2013, 12:22Komórki śródbłonka naczyń wytwarzają kwasy epoksyeikozatrienowe (ang. epoxyeicosatrienoic acids, EETs), które w reakcji na uszkodzenie tkanek stymulują angiogenezę, dlatego zespół Dipaka Panigrathy'ego z Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC) zastanawiał się, czy mogą one przyspieszać inne rodzaje wzrostu. Okazało się, że tak.
![](/media/lib/277/n-kawa-5a6b4718fadf59dcc6ed939284feda59.jpg)
Kawa chroni przed rakiem wątrobowokomórkowym
29 maja 2017, 13:12Picie kawy chroni przed rakiem wątrobowokomórkowym (ang. hepatocellular cancer, HCC).
![Ludzka wątroba© renanuflackerlicencja: Creative Commons](/media/lib/20/1198748886_965947-9afc366f8e228f05feb6055ff9bf9a60.jpeg)
Uszkodzenia wątroby są odwracalne
27 grudnia 2007, 09:43Niektóre uszkodzenia wątroby, spowodowane nadużywaniem alkoholu lub żółtaczką, można zatrzymać, a nawet odwrócić. Według naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego, wystarczy zablokować dostawy białka, bez którego nie może dojść do zwłóknienia i wytworzenia blizn (PLoS Online). Odkrycie Amerykanów pomoże także osobom ze zwłóknieniem płuc czy oparzeniami.
![](/media/lib/543/n-beethoven-05d4752b1bbfdcdd15c18233105b541f.jpg)
Chcieli dowiedzieć się, dlaczego Beethoven ogłuchł. Odkryli przyczynę jego śmierci
24 marca 2023, 11:02Ludwig van Beethoven, jeden z największych kompozytorów wszech czasów, wcześnie zaczął tracić słuch i z czasem cierpiał na całkowitą głuchotę. Naukowcy z Instytutu Antropologii Ewolucyjnej im. Maxa Plancka postanowili znaleźć przyczynę schorzenia. Naszym głównym celem było rzucenie światła na problemy zdrowotne Beethovena, w tym na słynną postępującą utratę słuchu, która rozpoczęła się gdy miał około 25 lat i w wyniku której do roku 1818 stał się całkowicie głuchy, mówi Johannes Krause.
![](/media/lib/148/n-szczepionka-dna-2efb434da59c3dff97c0a60ecdcd1d06.jpg)
Terapeutyczne edytowanie genów
31 marca 2014, 04:52W najnowszym numerze Nature Biotechnology badacze z MIT-u poinformowali, że dzięki zastąpieniu wadliwego genu prawidłowym udało im się wyleczyć rzadką chorobę wątroby u dorosłej myszy. To pierwszy przypadek skutecznego zastosowania techniki edytowania genów, zwanej CRISPR u żywego zwierzęcia.
![](/media/lib/281/n-pecherzyk-zolciowy-6c7e02e7e9d85d5d52b000c49af1ccb6.jpg)
Drogi żółciowe z probówki
4 lipca 2017, 10:14Powstała nowa metoda hodowli i przeszczepu sztucznych przewodów żółciowych, która może w przyszłości wyeliminować w niektórych przypadkach konieczność przeszczepu wątroby.
![Wiara](/media/lib/70/wiara-religia-caa2edc451c4427e9ac13a5830b837ff.jpg)
Skuteczniejsze przeszczepy dzięki… Bogu
2 października 2010, 09:55Wiele naukowych studiów wskazywało na korzyści zdrowotne wynikające z wiary. Włoscy naukowcy zbadali wpływ religijności na osoby po przeszczepie wątroby, przy okazji rzucając nieco światła na mechanizm zjawiska.
![](/media/lib/400/n-barek-aa1eec89809de14168b7fc89bdf31970.jpg)
Alkohol powoduje znacznie więcej chorób, niż dotychczas sądzono
12 czerwca 2023, 08:43Spożycie alkoholu zwiększa ryzyko 61 chorób u chińskich mężczyzn. Wielu z tych chorób nie łączono dotychczas ze spożyciem alkoholu, mówią autorzy najnowszych badań, naukowcy z Uniwersytetów w Oxfordzie i Pekinie. Wyniki ich badań ukazały się na łamach Nature Medicine.
![](/media/lib/93/n-wzw-c-00105d8001267323233735f39212e332.jpg)
Na świecie najpowszechniejszy jest genotyp 1. WZW C
28 lipca 2014, 10:40W jednym z najszerzej jak dotąd zakrojonych badań nt. częstości występowania genotypów wirusa zapalenia wątroby typu C brytyjscy naukowcy ustalili, że na świecie najpowszechniejszy jest genotyp 1. Zakażenie nim nastąpiło u ponad 83 mln osób (1/3 z nich mieszka we wschodniej Azji). Na drugim miejscu - z nieco ponad 54 mln przypadków - uplasował się genotyp 3.
![](/media/lib/325/n-pieczywo-2f4d89b413d7766541f3eb12b69eef2b.jpg)
Sztuczne wzbogacanie błonnikiem może wywoływać nowotwór
22 października 2018, 12:04Dodatek oczyszczonego błonnika do przetworzonych pokarmów może mieć negatywny wpływ na zdrowie. Wg naukowców, zwiększa się np. ryzyko raka wątrobowokomórkowego (ang. hepatocellular carcinoma, HCC).